ua en ru

Makoviichyky: Beloved Ukrainian holiday cookie you need to try

Makoviichyky: Beloved Ukrainian holiday cookie you need to try Recipe for Makoviichyky cookies to make for the Makovii holiday (collage: RBC-Ukraine)

On the holiday of Makovii, Ukrainian households traditionally prepare a special treat, makoviichyky cookies or shulyky. These fragrant pastries with poppy seeds and honey symbolize the generosity of summer and are an essential part of the festive table, according to Ukrainian food blogger Diana Kulikovska.

Makoviichyky: Ancient Ukrainian cookie recipe

Starting in 2024, Ukraine celebrates Makovii on August 1 (previously August 14). For this holiday, shulyky are typically prepared – these are flat, unleavened cakes or dough pieces that are baked, broken into small pieces, and soaked in a sweet poppy seed syrup.

In some regions, these cakes are called shulyky, and in others – makoviichyky.

Ingredients

For the dough:

  • Flour – 300 g
  • Butter – 100 g
  • Sugar – 1 tbsp
  • Eggs – 2 pcs
  • Sour cream – 1/3 cup

For the syrup:

  • Poppy seeds – 200 g
  • Water – 200 ml
  • Sugar – 100 g (optional)
  • Honey – 1–2 tbsp

Easy cooking method

First, rinse the poppy seeds thoroughly and cook them for 20 minutes. Next, add the butter to the flour and rub it in with your hands.

In a separate bowl, mix the eggs with the sugar and then add the sour cream. Combine the dry and wet ingredients and knead the dough. Roll it out into a sheet about 0.5 cm thick and bake in a preheated oven for 20–30 minutes.

Strain the cooked poppy seeds and grind them in a mortar until they release their "milk." Add sugar, honey, and water to taste.

Remove the baked flatbread from the oven, cut it into pieces, and pour the poppy seed mixture over it.

Готуємо маковійчики: старовинний рецепт ідеального печива з маком до свята

Готуємо маковійчики: старовинний рецепт ідеального печива з маком до свята

Готуємо маковійчики: старовинний рецепт ідеального печива з маком до свята

Готуємо маковійчики: старовинний рецепт ідеального печива з маком до свята

Готуємо маковійчики: старовинний рецепт ідеального печива з маком до свята

Готуємо маковійчики: старовинний рецепт ідеального печива з маком до свята

Готуємо маковійчики: старовинний рецепт ідеального печива з маком до святаMakoviichyky recipe (photo: still from the video)

@diana_kulikovska Шулики-давній український смаколик * Для тіста * 0,3 кг борошна * 100 г масла * 1 ст. л. цукру * 2 яйця * 1/3 стакана сметани * Для поливи: * 200 г маку * 200 г води * 100 г цукру( за бажанням) * 1-2 ст. л. меду Приготування: 1. Мак промиваємо і ставимо варити на 20 хв. 2. До борошна додаємо масло і перетираємо. 3. Яйця і цукор перемішуємо і додаємо сметану. 4. Сухі і вологі інгредієнти об‘єднуємо. 5. Замішуємо тісто, розкочуємо в пласт 0,5 см і випікаємо в розігрітій духовці 20/30 хв 200/220 г 6. Мак переціджуємо і перетираємо в макітрі, до виділення молочка. 7. Додаємо за бажанням цукор, мед і воду. 8. Виймаємо з духовки корж, ріжемо і заливаємо зверху. 9. Смачного! #рецепт #рецепти #рецептиукраїнською #випічка #шулики #українськістрави оригінальний звук - diana_kulikovska